O restauraci Klika

restaurace klika

Historie

Dům ve kterém se nachází dnešní restaurace Klika, byl postaven v roce 1896 jako zájezdný hostinec od té doby se tady čepuje Pilsner Urquell. První majitel domu se jmenoval Prokop Česaný, který byl provozovatel hospody a taky prvním výčepním na Klikovce.

restaurace klika

Tradice

Varný proces výroby Pilsner Urquell je identický s tím, jak jej v roce 1842 zavedl Josef Groll, a je zcela unikátní. . Voda používaná k výrobě Pilsner Urquell je měkká, s nízkým obsahem minerálů a přírodních solí, což je klíčem k unikátní chuti. Na výrobu sladu se používá jarní dvouřadý ječmen s jemnou pluchou. Způsob klíčení i sušení sladu je určující pro chuť i barvu piva Pilsner Urquell. Pilsner Urquell používá pouze chmel ze žatecké oblasti. Žatecký poloraný červeňák je jedním z nejlepších chmelů na světe, zároveň patří i k těm nej dražším. Pivu Pilsner Urquell dává jeho unikátní aroma a jemnou hořkost. Pilsner H je druh kvasnic, které se používají při výrobě Pilsner Urquell. Jejich původ se odvíjí od originálních kvasnic, jež používal už Josef Groll v roce 1842.

restaurace klika
restaurace klika

Péče

Na Klice čepujeme pivo na jeden zátah, to znamená, že pivo je svěží, neoxiduje dlouho na vzduchu a je přikryto bílou krémovou pěnou, která ho chrání před vzduchem. Pivo si tak ponechává původní chuť, kterou sládek vytvořil v pivovaru. Pivo podáváme ve vychlazené, čisté a mokré sklenici z tlustého skla. To zajišťuje, že podávané pivo drží co nejdéle ideální teplotu, která je 7°C.

restaurace klika